De Andreaskerk

Steenwijkerwold

De Hervormde kerk van Steenwijkerwold is oorspronkelijk gewijd aan Sint Andreas. Het is een eenbeukige laat-gotische kerk waarvan het koor smaller is dan het schip. De bijzonder rijk gesneden kansel uit ca. 1700 heeft aan de trap een bolvormige messing doopschaal bevestigd. In de kerk staat deze op een dominante plaats aan de oostelijke muur waarboven een raam is dichtgemetseld.

In het schip zijn in 1955 lange banken geplaatst om tegemoet te komen aan het aantal benodigde zitplaatsen. De toren bood links- en rechtsom toegang. In het schip hingen bollen van wit glas uit die periode. Het pleisterwerk was grauw en de plavuizen vloer ongelijk. Het kerkbestuur wilde de kerk graag veel gaan gebruiken hetgeen vroeg om aanpassing. Men verlangde naar gastvrije flexibiliteit en herstel van de monumentale sfeer. We ontwierpen het herstel van de entree van de toren tot een ruime toegang met garderobe, keuken en toiletten. We tekenden de stoelopstelling. We ontwierpen de verlichting dusdanig dat een piramide van licht aanzwelde tot boven het aandachtsmidden terwijl het de hoge muren van het schip onbelicht liet. Daarmee was rust gecreëerd in de sfeer.

In het koor bleef de kansel staan maar richtten we de stoelen en de aandacht op de lezenaar en de avondmaalstafel. Het zware maar verplaatsbare liturgisch meubilair is geënt op het woord "Steenwijkerwold" en gemaakt van natuursteen en hout in een driehoekige vorm bestaande uit ovale lijnen. In het schip staan meer goed stapelbare stoelen en achterin neemt de gezelligheid toe met tafeltjes met vier stoelen. De beeld en geluidinstallatie is geschikt voor veel verschillende doeleinden zonder dat de bediening complex is geworden. De muren en de vloer van de kerk zijn hersteld, de verwarmingsinstallatie en de verlichting zijn energiezuinig vernieuwd. Andere historische kerken zagen in dit plan mogelijkheden voor hun eigen kerkinterieur.