de Dorpskerk

Heemstede

Project informatie
Met het recente verbouwing in de zomer van 2015 heeft dit eeuwenoude gebouw in het historische hart van Heemstede een nieuwe toekomst gekregen.
De gastvrije hoofdingang is nu gelegen in de achtertuin van de kerk midden in de brede glazen corridor die de kerk verbindt met 'de Pauwehof'. Dit is samen met het zalencomplex een prachtige concert- en kerkzaal geworden.
Aanleiding was de lang gekoesterde wens voor de verbetering van het comfort met behoud van het karakter en de prachtige akoestiek. De Oude Kerk zou zo met voorzieningen die passen in deze tijd, veel geschikter worden voor de hele gemeenschap van Heemstede.

In de notitie "Licht en Ruimte" schreven de predikanten de uitgangspunten voor het plan. Daardoor is het flexibele podium van 4x4 delen in het middelpunt op het snijpunt van de oostwest-as en de noord-as geplaatst. Het liturgische meubilair van staal en glas is transparant en luchtig maar toch robuust. De detaillering fascineert menigeen. Bij de verbouwing werden vloeren hersteld en herontdekte men de grafkelder. Er staan 170 moderne stoelen en de herenbanken bleven. Op het balkon staan, met verrassend goed zicht op het podium, de oude banken met ca. 30 zitplaatsen. De verlichting, verwarming, beeldschermen en het geluid kunnen door enkele tikken op het tablet nu worden afgestemd op de geplande liturgieviering en het culturele evenement.

Citaat:"Voor de herinrichting van onze zestiende-eeuwse kerk hebben wij een beroep gedaan op Pim van Dijk. Zijn expertise en ervaring waren voor ons belangrijk en bleken waardevol! Bij herinrichting gaat het al snel over smaak. Omdat daarover valt te twisten, is kwaliteit minstens zo belangrijk. Daarvoor waren wij bij Pim van Dijk aan het juiste adres. Hij heeft geluisterd naar onze visie en gekeken naar wie wij zijn en hoe wij samenkomen in ons gebouw. Aan de hand daarvan heeft hij voorstellen gedaan en dat heeft geresulteerd in een prachtig heringerichte kerk. Vaste bezoekers én voorbijgangers roemen de intieme en tegelijk open sfeer die het gebouw ademt."

Opdrachtgever:
Protestantse Gemeente Heemstede