De Dorpskerk

Ruurlo

Project informatie
De Dorpskerk in Ruurlo werd helemaal leeggehaald en opnieuw ingericht. Daardoor zijn er veel meer gebruiksmogelijkheden ontstaan.

De Dorpskerk van Ruurlo is 700 jaar oud. Hoe ga je zuinig om met zo'n monument en beantwoord je toch aan de eisen van vandaag voor een breed gebruik van het gebouw? De Dorpskerk blijft als vanouds het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. Daarnaast zullen vele anderen ook gebruik gaan maken van de kerk. De kerk zal meer een verbindende rol gaan spelen in de dorpssamenleving. Dat is althans de visie van de kerkenraad. Of dat zo is? De tijd zal het leren. De eerste signalen zijn volgens de betrokkenen veelbelovend.
De vaste banken werden verwijderd en deze ruimte maakte plaats voor een mooie unit die werd vormgegeven door GAJ|VBW Architecten. Voorzien van een ruime keuken met een koffie uitgifte, een drietal toiletten en extra bergruimte. De tribune kan met bijvoorbeeld een concert een heleboel extra zitplaatsen bieden, tevens zijn de onderste treden zo te draaien dat ze richting het Liturgisch centrum kijken.
Wij ontwierpen nieuw Liturgisch meubilair passend in het historische geheel. De bestaande doopvont werd gebruikt maar voorzien van een nieuw onderstel.
Achter de gebogen wand onder het kruis bevindt zich een stilteruimte.