De Hoofdstraatkerk

Hoogeveen

Het kerkgebouw aan de Hoofdstraat is in het jaar 1904 gebouwd in opdracht van de Afgescheidenen en de Dolerenden. Samen gingen zij verder als Gereformeerde Kerk. De kerk werd Oosterkerk genoemd omdat ze aan de oostzijde van de Hoofdstraat stond.

In 2007 hebben we met een bouwcommissie de plannen uitgewerkt en op een goedbezochte rumoerige gemeenteavond gepresenteerd. De kerk had al veel verbouwingen ondergaan en in de verscheidene stijlen kon je de periodes herkennen. Het plan had tot doel de eenheid in stijl terug te brengen en het veelvuldige gebruik te verbeteren.
De entree is vergroot en de gaanderij deels ingekort. Van de kansel aan de muur op een smal en lang podium, maakten we een verplaatsbare preekstoel vóór op het vierkante podium waar het evenals de avondmaalstafel een vaste plek heeft gekregen. In de kerkdienst staat nu de voorganger vóór het koor. Zij hebben nu meer ruimte achter het liturgisch centrum. Als het vaste vierkante podium wordt uitgebouwd is de kerk geschikt voor grote koorconcerten. De neutraal witte wanden geven een prachtige achtergrond waarnaar weggekeken kan worden bij de inspirerende woorden van een predikant. Daarnaast kan door de hele kerkzaal een projectie van afbeeldingen en teksten ook goed zichtbaar blijven. Deze verbouwing laat ik graag zien als een voorbeeld van een functionele inrichting.