De Regenboogkerk

Nijverdal

De Protestantse Gemeente Nijverdal wil een open en veelkleurige geloofsgemeenschap zijn, verenigd rond het Woord van God, dat werkelijkheid geworden is in Jezus Christus, de gekruisigde en opgestane Heer. De Regenboog kerk is echt gebouwd voor de verkondiging van het Bijbelse verhaal. Het is een grote hoge prachtige ruimte met een mooie lichtinval door de goudgele boogramen. Sinds de bouw is de kerk gegroeid, aangepast en de ruimte is vol geworden. De twee zij-gaanderijen waren rond 1999 al weer verwijderd en er kwam een nieuwe entree vóór de kerk.

Op het eerste gesprek in 2010 vertelde ik hun van ruimte voor beweging en gebaren om bij het verhaal te komen en de woorden te kunnen verstaan. Bijbelse verhalen aan elkaar vertellen begint op het moment dat we besluiten op weg te gaan naar de verteller. Arriveren en je schikken in een groep rondom of vóór de verteller. Daarvoor moet een kerk ingericht zijn!
In de grote inrichtingscommissie deelden we de persoonlijke beleving die men heeft bij de zondagse kerkdienst. We liepen door de kerk en luisterden naar de ruimte. We keken naar de kleuren en de materialen. We onderzochten de oude aanpassingen en over alles had men wel een mening. Goed of slecht, mooi of lelijk, zinloos of zinvol. Het proces was zinvol. We maakten een samenvatting. We verwerkten het tot een voorlopig overzicht van wensen en eisen. We presenteerden de plannen en gaven de uitleg. De verbouwing volgde en mijn taak was goed voor mijn ambitie. Ik tekende veel en kreeg veel ervaring door de leerzame samenwerking met de bouwcommissie. Het resultaat zoals ik het nu zie, geeft een goede balans tussen licht en kleur, klank en spraak; kerkruimte en inrichting. Het is een kerkruimte waar iedereen zich thuis kan voelen, waar kan worden omgezien naar elkaar en waar iedereen mee kan doen. Waar men kan streven naar onderlinge ontmoetingen en waar nieuwe eigentijdse vormen van kerkzijn ontstaan.